Varkensschnitzels
De originele Wienerschnitzel komt oorspronkelijk uit Oostenrijk. In de Nederlandse supermarkten treffen we meestal de varkensschnitzel aan. De schnitzel is populair door de lage prijs en de gemakkelijke bereidingswijze. In deze test zes supermarkt varkensschnitzels.
Schnitzel kan bestaan uit een dun gesneden stuk gebraden kalfsvlees, kippenvlees, varkensvlees of tofoe. De schnitzels uit de supermarkt zijn een variant op de Wiener schnitzel. In de Oostenrijkse keuken wordt de Wiener Schnitzel gemaakt van mager kalfsvlees van de fricandeau. Het vlees wordt plat geslagen tot ongeveer de grootte van een gespreide hand en met meel, ei en paneermeel gepaneerd.
Kalfsvlees is duurder en wordt voor goedkopere schnitzels vervangen door varkensvlees, kippenvlees of ander mager vlees. Het kan ook gemaakt worden van restvlees door delen aan elkaar te plakken met eiwit.
Het panel test zes varkensschitzels uit de supermarkt. Er wordt gelet op de structuur, smaak, geur en kwaliteit van het vlees. Ook is de verhouding paneermeel en vlees beoordeeld. De winnende schnitzel heeft een goede verhouding paneermeel en vlees, het vlees is mooi van kleur en de schnitzel is lekker krokant.
De Testuitslag:
Nr | Winkel | Prijs per kilo | Beoordeling |
1 | Jumbo | €9,98 | 7.6 |
2 | Lidl | €7,99 | 6.9 |
3 | Albert Heijn | €10,00 | 5.5 |
4 | C1000 | €8,98 | 5.4 |
5 | Dirk van den Broek | €6,65 | 4.8 |
6 | PLUS | €9,98 | 3.0 |
Bron: Kassa, november 2013