zorg

Vergelijken loont. Het verschil in premie van zorgverzekeringen is groot. De Autoriteit Consument en Markt (ACM) en de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) roept consumenten op om kritisch te kijken of het aanbod van hun huidige verzekeraar nog altijd het beste is. Consumenten kunnen geld besparen door te letten op de premie, het eigen risico en de dekking.

Je kunt in de maanden november en december de zorgverzekeringen vergelijken en overstappen naar een andere ziektekostenverzekering. Uiterlijk 12 november ontvang je de nieuwe polis met polisvoorwaarden voor 2024 van je huidige zorgverzekeraar. Opzeggen kan voor 1 januari 2024 en overstappen naar een nieuwe zorgverzekering tot 1 februari 2024 met terugwerkende kracht als ingangsdatum 1 januari.

2024

De zorgpremie wordt naar verwachting in 2024 gemiddeld zo’n 9 euro duurder. De gemiddelde premie voor de basisverzekering ligt naar verwachting in 2024 rond de 147 euro per maand. Budgetpolissen bieden een lagere premie met minder keuzevrijheid. Voor een basisverzekering kan het prijsverschil oplopen tot ruim 450 euro per jaar.

Van de meeste aanvullende zorgverzekeringen gaat de premie ook iets omhoog. Tussen de aanvullende verzekeringen zit een groot verschil in prijs en voorwaarden.

De basisverzekering tegen ziektekosten is verplicht. Zorgverzekeraars moeten iedereen voor de basisverzekering accepteren. Voor een aanvullende verzekering wordt niet iedereen automatisch geaccepteerd. Besparen op de premie kan op verschillende manieren. In 2024 is het wettelijk verplicht eigen risico €385. Het verplicht eigen risico kun je vrijwillig verhogen tot maximaal €885 en daarmee bespaar je tot 300 euro aan premie per jaar. Het verplicht en vrijwillig eigen risico is niet van toepassing op de aanvullende zorgverzekeringen. Je kunt ook flink besparen door over te stappen naar een goedkopere verzekering die beter aansluit bij je wensen.

Goedkope natura- en budgetpolis

De budgetpolissen bieden een scherpe premie met een beperktere keuze in zorgverleners. Dit zijn natura polissen, waarbij alleen gebruik gemaakt wordt van door de zorgverzekeraar gecontracteerde zorgverleners. De keuze van bijvoorbeeld een ziekenhuis of andere zorgverleners kan beperkt zijn. Bij steeds meer verzekeraars kan je niet meer overal terecht voor zorg. Controleer de polisvoorwaarden op keuze in zorgverleners.

Restitutiepolis

De duurste polis is een restitutiepolis. Verzekerden kunnen overal terecht en krijgen de zorg ook vergoed als hun verzekeraar geen contract heeft met de zorgaanbieder.

Online verzekering

Veel verzekeraars bieden een goedkopere online versie van hun zorgverzekering aan. Deze online versie is gemiddeld 65 euro goedkoper. Een goedkopere internetpolis houdt meestal in dat je herhaalrecepten via een online apotheek bestelt. Verder handel je de meeste zaken met de verzekeraar via internet of e-mail af. Overstappen naar de online versie van dezelfde zorgverzekeraar kan tot zo'n 100 euro besparen.

Aanvullende zorgverzekeringen

Een aanvullende verzekering dekt zorg die niet in het basispakket is opgenomen. Bijvoorbeeld fysiotherapie en tandarts. Zorgverzekeraars bieden verschillende aanvullende zorgpolissen aan. De één vergoedt meer dan de ander. Door te vergelijken, zie je snel en eenvoudig welke aanvullende zorgverzekeringen aansluiten op je wensen.

Zorgverzekeringen vergelijken

Eenvoudig overstappen naar een goedkopere verzekeraar. Je vergelijkt via een onafhankelijke zorgvergelijker alle zorgverzekeraars van Nederland op prijs én dekking. Sommige sites bieden extra kortingen aan. ConsuWijzer en de Autoriteit Consument en Markt (ACM) adviseren te vergelijken op meerdere vergelijkingssites. Zo kun je bepalen welke je het prettigste vindt en welke vergelijkingssite het beste aanbod voor jou heeft. Dit kan eenvoudig en objectief bij de volgende onafhankelijke vergelijkers:

Zorgverzekering vergelijken (Pricewise)
Zorgwijzer
Independer
Zorgkiezer