Informatie over online winkelen en kopen via webwinkels. Welke betrouwbare keurmerken zijn er? Controleer de betrouwbaarheid van webshops en check eerst op klachten en reviews voor het kopen via internet.

Kopen via een webwinkel is kopen op afstand
U koopt iets via internet, telefoon, fax of via een bestelbon uit een catalogus. Wettelijk heeft u dan veertien dagen bedenktijd als u een product op afstand koopt. U kunt het product thuis bekijken en bedenken of het product echt wel is wat u wilt hebben. Wilt u het product toch niet hebben dan kunt u uw geld terugkrijgen als u het product tijdens de bedenktijd of zichttermijn terugstuurt.

Het voordeel van kopen via internet is dat u eenvoudig prijzen kunt vergelijken en zo een voordelige koop kan sluiten. Maar weet u ook van wie u koopt en hoe betrouwbaar de winkel is? ConsuWijzer adviseert mensen die online winkelen, eerst te checken of de winkel wel betrouwbaar is. Dat kan door de naam van het bedrijf in combinatie met het woord Klacht of Review te Googlen. Meer info op ConsuWijzer: Checklist veilig online winkelen

Kijk op de lijst met handelspartijen die als malafide bekend staan bij de politie: Bekende malafide handelspartijen
Controleer of er meldingen zijn en check een (ver)koper of webshop op Politie.nl: Check (Ver)koper
De internetchecker geeft pas bij een minimum aantal meldingen weer dat er over een webwinkel is geklaagd.

Webwinkel Keurmerken
Volgens de Consumentenbond zijn er twee betrouwbare webwinkel keurmerken:

 
Bij deze keurmerken kun je naar een onafhankelijke Geschillencommissie stappen als je een geschil hebt met een aangesloten webwinkel. Webwinkels met Thuiswinkel Waarborg of Webshop Keurmerk bieden duidelijkheid over kosten, achteraf betalen, bedenktijd, garantie via de webwinkel, klachtenbemiddeling en privacy.

 
Informatie en tips om oplichting te voorkomen
Op de volgende sites vind je betrouwbare informatie en tips.