Als je geld wil lenen doe je dat het liefst zo voordelig mogelijk. Een persoonlijke lening of een doorlopend krediet. Vergelijk eerst meerdere aanbieders met elkaar en vraag eenvoudig een gratis offerte op bij verschillende aanbieders. Hierdoor kun je kiezen voor de aanbieder met de laagste rente, de laagste maandlast en de beste voorwaarden.

Wil je een lening afsluiten, maar niet te veel betalen? Maak dan eerst een rente vergelijking voordat je een lening afsluit. Informeer ook naar de voorwaarden en vergelijk de verschillende leningen.

Persoonlijke lening
Bij een persoonlijke lening wordt het geleende bedrag in één keer uitbetaald. De terugbetaling is daarna in een vaststaand aantal termijnen. Elke termijn bestaat uit een deel aflossing en een deel rente. De looptijd en de rente wordt vastgelegd en kan niet worden gewijzigd gedurende de looptijd. Afgelost saldo kun je niet opnieuw opnemen. De rente van een persoonlijke lening is hoger dan een hypotheekrente, maar iets lager dan de rente van een doorlopend krediet.

Doorlopend krediet
Bij een doorlopend krediet kun je gedurende de looptijd een afgelost saldo weer geheel of gedeeltelijk opnemen. Je betaald rente over het openstaande saldo. De looptijd en rente kunnen gedurende de looptijd wijzigen. Tijdens de looptijd mag je zonder boete extra aflossen. De rente die je betaald is hoger dan een hypotheekrente en ook hoger dan de rente van een persoonlijke lening.

Leningen vergelijken
Voordeliger lenen begint bij het aanvragen van meerdere offertes. Er zijn veel partijen die leningen aanbieden. Naast een offerte van bijvoorbeeld je eigen bank kun je ook online gemakkelijk een offerte aanvragen. Zo kun je meerdere banken en kredietverstrekkers vergelijken op rente en voorwaarden.

 
Informatie over leningen
Verstandig lenen begint met je goed te laten informeren. Op de volgende sites vind je betrouwbare informatie over lenen.