Jaarlijks stappen ruim een miljoen huishoudens over naar een andere energieleverancier. Er valt met overstappen ruim 300 euro te besparen. Consumenten die nog niet eerder zijn overgestapt besparen het meest. Consumenten stappen ook vaker over van energieleverancier.

Consumenten worden zich steeds bewuster van de besparingen door overstappen van energieleverancier. Consumenten kunnen tot zo’n 500 euro besparen door over te stappen naar een goedkoper contract.

Slechts zo’n 30% van de consumenten is nog nooit overgestapt naar een andere energieleverancier. Consumenten die al eens zijn overgestapt, stappen de jaren daarna vaker over.

 
Aanbiedingen van Energieleveranciers
Gedurende een periode met hoge energieprijzen waren er tijdelijk minder aanbiedingen van Energieleveranciers. Inmiddels bieden de meeste leveranciers naast een variabel contract of een modelcontract ook een vast contract.

Energie vergelijken (Keuze)
Energie vergelijken (Pricewise)

 
Dynamische energieprijzen
Een aantal energieleveranciers bieden een dynamisch energiecontract. Een dynamisch energiecontract is mogelijk als je een slimme meter hebt. Met een dynamisch energiecontract veranderen de stroomprijzen elk uur en de gasprijzen elke dag. Bij een lage marktprijs zijn de prijzen meteen lager. Bij een prijsstijging betaal je meteen een hogere prijs. Op een zonnige dag of bij veel wind profiteer je op die momenten van de dag van een lage stroomprijs.
Let bij vergelijken wel op de verschillen in vastrecht voor stroom en gas en de toeslagen die men berekent.

Vergelijk: Dynamisch energiecontract (Keuze)

 

 
Monitor Consumentenmarkt Energie
De Autoriteit Consument & Markt (ACM) publiceert maandelijks de Monitor Consumentenmarkt Energie. Deze monitor schat de kosten die consumenten voor nieuwe energiecontracten betalen. De monitor is geen prijsvergelijkingssite. Je kunt alleen maar het type woning, het aantal personen per huishouden en het bouwjaar van de woning invullen.
Monitor Consumentenmarkt Energie

Meer info:
Jouw energierekening uitgelegd | Milieu Centraal
ConsuWijzer – Elektriciteit en gas
ACM – Energieleveranciers met een vergunning