Energie

Jaarlijks stappen zo’n 1,2 miljoen huishoudens over naar een andere energieleverancier. Er valt met overstappen ruim 300 euro te besparen. Consumenten die nog niet eerder zijn overgestapt besparen het meest. Consumenten stappen ook vaker over van energieleverancier.

Consumenten worden zich steeds bewuster van de besparingen door overstappen van energieleverancier. Consumenten kunnen tot zo’n 450 euro besparen door over te stappen naar een goedkoper contract. Slechts 29% van de consumenten is nog nooit overgestapt naar een andere energieleverancier. Consumenten die al eens zijn overgestapt, stappen de jaren daarna vaker over.

Consumenten maken steeds vaker gebruik van prijsvergelijkingssites om zich te oriënteren voor een overstap. Overstappen naar een ander energiebedrijf gaat eenvoudig via een goede prijsvergelijker. Deze vergelijkt de energietarieven en voorwaarden voor energiecontracten. Zo vind je de aanbiedingen van verschillende energiebedrijven op basis van jouw gemiddelde verbruiksgegevens.

Betrouwbaar overstappen
Volgens de Energiekamer ACM kan de consument gerust via een prijsvergelijker overstappen. De energie vergelijkers zijn betrouwbaar en transparant. Men vindt de benodigde informatie op de websites en de prijsvergelijkers zijn voldoende onafhankelijk. Ze bieden een ruime keuzemogelijkheid en grote prijsvoordelen. Eventueel kun je op meerdere vergelijkingssites een berekening maken.

De objectieve energievergelijkingssites zijn volgens de ACM een goed instrument voor consumenten die willen overstappen. Bovendien vind je vaak de beste actiekortingen op deze websites.

Vergelijk je energie

Onafhankelijk verschillende energieleveranciers vergelijken en betrouwbaar overstappen. Deze energievergelijkers scoren op alle onderzochte onderdelen goed.

De energievergelijkers moeten betrouwbaar en onafhankelijk zijn. Als consument moet je erop kunnen vertrouwen dat een vergelijkingssite objectief is. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft de kwaliteit van prijsvergelijkers van energie op internet onderzocht. De meeste prijsvergelijkers hebben bij de beoordeling een voldoende tot goed resultaat behaald.

In de rapportage prijsvergelijkers 2011 zijn de volgende onderdelen beoordeeld:

  • Informatievoorziening
  • Correctheid
  • Onafhankelijkheid
  • Keuzemogelijkheid
  • Duurzaamheid

Deze energieprijsvergelijkers hebben in het onderzoek een voldoende tot goed gescoord:

Energie VergelijkersInformatie voorzieningCorrect- heidOnafhan- kelijkheidKeuze- mogelijkheidDuurzaam- heid
PriceWise+++++
Easyswitch +++++
Energieprijzen+++++
Energiewereld+++++
Gaslicht+++++
Totaalwijzer+++++
Energieplaza+++++/-
Energievergelijker++/-+++
Energierekeningen++/-+++
Energieverbruiker++/-+++
DeEnergiegids++/-+++
Energieleveranciers++/-++/-+