Ovenfriet
Lekkere knapperige patat uit de oven, airfryer of heteluchtfriteuse. Met speciale ovenfrites uit de diepvries van de supermarkt maak je de lekkerste frites zelf thuis. Ovenfrieten zijn heerlijk krokant en bevatten minder vet dan uit de friteuse.
Met ovenfriet uit de oven of heteluchtfriteuse heb je minder last van frituurgeur. De frietjes zijn veel minder vet. Zout blijft minder goed plakken aan de friet.
Zelfgemaakte friet en Acrylamide
Acrylamide kan mogelijk schadelijk zijn voor de gezondheid. Voor het beperken van het acrylamidegehalte bak je frites niet te bruin, maar goudgeel. Zelfgemaakte frieten kun je eerst een paar minuten blancheren in kokend water of zo’n 30 minuten weken in water. Zo blijven overtollig zetmeel en suikers uit de aardappelen achter in het water. De frietjes dep je daarna droog. Besprenkel de friet met wat zonnebloemolie en schud de frietjes goed door elkaar.
In deze test vijf verschillende merken. De nummer 1 ovenfrietjes zijn dun en wat licht van kleur, maar wel lekker knapperig en hebben een goede aardappelsmaak. Ook de nummer twee scoort goed en is mooi goudgeel van kleur, maar is wat duurder. De Aviko SuperCrunch zijn van binnen puree-achtig maar wel goed knapperig.
De testuitslag:
Nr | Merk | Inhoud | Winkel | Prijs |
1 | Harvest Basket | 1000 gram | Lidl | €0,99 |
2 | McCain | 600 gram | Algemeen | €2,99 |
3 | Aviko SuperCrunch | 750 gram | Algemeen | €1,59 |
4 | Jumbo Bio | 1000 gram | Jumbo | €1,89 |
5 | AH | 750 gram | Albert Heijn | €1,02 |
Jan Magazine november 2016