Dinerkaarsen
Tafelkaarsen of dinerkaarsen voor dineren bij kaarslicht. Kaarsen zorgen voor een sfeervol warm licht. De omstandigheden bij het branden en de kwaliteit van de kaarsen bepalen of ze mooi constant branden.
Kaarsen worden gemaakt van een vetachtige stof met een lont of pit van katoen. Kaarsen kunnen gemaakt worden van bijenwas, paraffine uit aardolie en van stearine van dierlijke vetten. Stearine wordt gewonnen uit vet van varkens, kippen, koeien en schapen. De soort grondstof heeft invloed op de brandduur van kaarsen. Kaarsen van stearine of gedeeltelijk van stearine branden beter, langer, zijn harder en walmen vrijwel niet. Ambachtelijke kaarsen worden gedompeld. Fabriekskaarsen worden geperst.
In de test zeven merken dinerkaarsen. Op de verpakking staat de brandduur aangegeven van 6 tot 8 uren. Van elk merk zijn er vier exemplaren getest en beoordeeld op de brandduur en hoe constant de kaarsen branden.
Het meest constant branden de kaarsen van Gouda en Hema. De kaarsen van Lidl en IKEA halen ook de brandduur en branden vrij constant. De Bolsius kaarsen zijn iets minder constant, maar verder prima. De kaarsen van Albert Heijn en La Lune van Action vertonen verschillen in brandduur en halen niet altijd de aangegeven brandduur.
De testuitslag:
Nr | Merk | Brandduur | Prijs per kaars |
1 | IKEA | 6 uur | €0,20 |
2 | Gouda | 8 uur | €0,50 |
3 | Lidl Melinera | 6 uur | €0,40 |
4 | Hema | 8 uur | €0,25 |
5 | Bolsius | 7.5 uur | €0,40 |
6 | Albert Heijn | 6 uur | €0,20 |
7 | Action La Lune | 8 uur | €0,19 |
Bron: Kassa, december 2016