Belegen Kaas
De helft van de verkochte kaas in Nederland is Goudse kaas. In deze test voorverpakte belegen kaas uit de supermarkt.
Kaas wordt na de bereiding minimaal vier weken gerijpt bij een temperatuur van 12 tot 15 graden en een hoge vochtigheidsgraad. Hiedoor krijgt de kaas zijn eigen specifieke smaak. Langer gerijpte kaas is wat droger en harder en voller en pittiger van smaak.
Deskundigen beoordeelden de kaas en vonden de kwaliteit niet al te best.
De prijs is per kilo.
De testuitslag:
Nr | Merk Soort | Winkel | Prijs | Cijfer | Beoordeling |
1 | Uniekaas: Echte Hollandse Goudsche Belegen plat stuk | o.a. Dirk van den Broek | €11,04 | 6.7 | Mooi smeuïg, lekkere smaak zonder afwijkingen, wat aan de jonge kant. |
2 | Goudse Kaas 48+ groot stuk belegen | HEMA | €6,00 | 6.5 | Smaak en structuur ruim voldoende. Heel taai, maar ook heel romig. |
3 | Guldenaer Natuurgerijpte Kaas Belegen plat stuk | Lidl | €7,58 | 6.1 | Goed te doen maar wel een beetje zout en iets zurig. Het lijkt net alsof er iets industrieels is toegevoegd. |
4 | Goed Belegen Gouda Kaas 48+ Natuurgerijpte kaas | HEMA | €8,00 | 6 | Zowel een beetje bitter, zout als zuur te proeven. |
5 | Belegen Kaas 48+ Euroshopper | Albert Heijn | €4,29 | 5.9 | Iets te zacht en klef, te weinig kaassmaak voor belegen kaas. Goedkoopste uit de test. |
6 | Belegen Beemster Premium Beemsterkaas | o.a. Albert Heijn | €12,48 | 5.9 | Erg zacht van structuur en smaak, wel echt belegen kaas. Duurste uit de test. |
7 | Goudse kaas Belegen 48+ Minstens 4 maanden natuurgerijpt | Albert Heijn | €7,50 | 5.7 | Mooi van kleur en structuur, erg bitter en wat te zout. |
8 | Molenland Belegen Goudse Kaas 48+ 13 weken natuurgerijpt | Aldi | €4,69 | 5.6 | Te zacht van structuur, lijkt op stopverf, plakt in de mond, veel te jong voor belegen kaas. |
9 | Royal Gouda Belegen Kaas 48+ | Dirk van den Broek | €7,98 | 5.4 | Te zout, veel te bitter en te jong voor belegen kaas, paraffine-achtig. |
10 | Maaslander Belegen Westland Keepkantjes Minder zout toegevoegd | Algemeen | €11,51 | 5.2 | Muffe ijzersmaak, beetje schimmel-achtig, te jong voor belegen kaas. Op één na duurste. |
Bron: Kassa, februari 2011