Omafiets

Tien omafietsen onder de vijfhonderd euro in deze test. De duurdere modellen blijken ook iets beter. Op zoek naar de ideale verhouding van prijs en kwaliteit.

 

 

De traditionele klapstandaard is niet erg handig in gebruik. De omafiets van Azor en Batavus hebben een gewone zijstandaard. De duurdere modellen zijn duidelijk beter dan de goedkopere. Maar als je kijkt naar de prijs kwaliteitverhouding blijken de verschillen klein. Alleen de Van Speijk omafiets valt dan af.

De Testuitslag in willekeurige volgorde:

MerkWinkelPrijsBeoordeling
Limit omafiets no fussHalfords€179Op het eerste gezicht een heel redelijke fiets,maar op detailpunten zijn er veel onderdelen van duidelijk lage kwaliteit.
Van Speijk Basic omafietsWehkamp€158 + €29,95Vrijwel identiek aan de Limit No Fuss. De fiets had het slechtst gespaakte voorwiel.
HemaHema online€275 + €19,95Zelf te stylen: De kleur van de kettingkast, jasbeschermers, zadel, handvatten en banden kun je kiezen. Remnaaf en spaken zijn niet zo goed. Verder weinig aan te merken en heeft een goed frame.
Union Halfords€349Prima fiets heeft als enige duidelijk minpunt de aluminium velg en de spaakspanning had beter gekund.
BSP Oma Export omafietsFietszaak€199Bij veel fietsenzaken als goedkoopste model omafiets. Shimano-naaf is een groot pluspunt. De spaakspanning vertoonde de meeste variatie. Heeft verder minpuntjes zoals afwijkende banden met slechte reflectie, slappe spatborden en kogellagervet op de ketting.
Rivel nostalgieFietszaak€289Frame is identiek aan de goedkopere Limit en Van Speijk. De onderdelen van de wielen zijn net zo goed zijn als bij Gazelle en Batavus. De spaakspanning had wat beter gekund.
Gazelle classicFietszaak€379Prima omafiets met slechts twee kleine minpuntjes: korte zadelpen en handvatten met kuiltjes voor de vingers.
Batavus old dutchFietszaak€399Iets duurder dan Gazelle en ook net wat beter door de gewone zijstandaard, betere handvatten, langere zadelpen en de doorlopende stang bij het achterspatbord.
Azor carolineFietszaak€435Versie met naafdynamo. Deze omafiets heeft een mooie klassieke uitstraling met een frame met lugs, zwart gelakte velgen, gouden biesjes op de zwarte spatborden en velgen en gekrulde logo’s. Het frame is het beste afgewerkt met onder andere aparte nokjes voor de spatborden en bagagedrager. Met als enige een RVS-stuurpen en het stuur kan gedraaid worden, zodat je ook de hoek van de handvatten kunt afstellen. Jammer dat de naafdynamo is gecombineert met een slechte koplamp, een slecht achterlicht en slechte bevestiging van de stroomdraden.

 

Fietsenwinkel

Meer testgegevens: Omafietsentest Fietsersbond Juli/Augustus 2010

Reacties zijn gesloten.