De omafiets is met name onder jeugdige fietsers populair. Tien omafietsen onder de vijfhonderd euro in deze test. De duurdere modellen blijken ook iets beter. Op zoek naar de ideale verhouding van prijs en kwaliteit.

De traditionele klapstandaard is niet erg handig in gebruik. De omafiets van Azor en Batavus hebben een gewone zijstandaard. De duurdere modellen zijn duidelijk beter dan de goedkopere. Maar als je kijkt naar de prijs kwaliteitverhouding blijken de verschillen klein. Alleen de Van Speijk omafiets valt dan af.

De Testuitslag in willekeurige volgorde:

Merk Winkel Prijs Beoordeling
Limit omafiets no fuss Halfords €179 Op het eerste gezicht een heel redelijke fiets,maar op detailpunten zijn er veel onderdelen van duidelijk lage kwaliteit.
Van Speijk Basic omafiets Wehkamp €158 + €29,95 Vrijwel identiek aan de Limit No Fuss. De fiets had het slechtst gespaakte voorwiel.
Hema Hema online €275 + €19,95 Zelf te stylen: De kleur van de kettingkast, jasbeschermers, zadel, handvatten en banden kun je kiezen. Remnaaf en spaken zijn niet zo goed. Verder weinig aan te merken en heeft een goed frame.
Union Halfords €349 Prima fiets heeft als enige duidelijk minpunt de aluminium velg en de spaakspanning had beter gekund.
BSP Oma Export omafiets Fietszaak €199 Bij veel fietsenzaken als goedkoopste model omafiets. Shimano-naaf is een groot pluspunt. De spaakspanning vertoonde de meeste variatie. Heeft verder minpuntjes zoals afwijkende banden met slechte reflectie, slappe spatborden en kogellagervet op de ketting.
Rivel nostalgie Fietszaak €289 Frame is identiek aan de goedkopere Limit en Van Speijk. De onderdelen van de wielen zijn net zo goed zijn als bij Gazelle en Batavus. De spaakspanning had wat beter gekund.
Gazelle classic Fietszaak €379 Prima omafiets met slechts twee kleine minpuntjes: korte zadelpen en handvatten met kuiltjes voor de vingers.
Batavus old dutch Fietszaak €399 Iets duurder dan Gazelle en ook net wat beter door de gewone zijstandaard, betere handvatten, langere zadelpen en de doorlopende stang bij het achterspatbord.
Azor caroline Fietszaak €435 Versie met naafdynamo. Deze omafiets heeft een mooie klassieke uitstraling met een frame met lugs, zwart gelakte velgen, gouden biesjes op de zwarte spatborden en velgen en gekrulde logo’s. Het frame is het beste afgewerkt met onder andere aparte nokjes voor de spatborden en bagagedrager. Met als enige een RVS-stuurpen en het stuur kan gedraaid worden, zodat je ook de hoek van de handvatten kunt afstellen. Jammer dat de naafdynamo is gecombineert met een slechte koplamp, een slecht achterlicht en slechte bevestiging van de stroomdraden.

Meer testgegevens: Omafietsentest Fietsersbond Juli/Augustus 2010

 
Fietsenwinkel

 
Eerdere test Omafietsen november 2009
Fietsenmakers, maar ook bouwmarkten en winkels als de VD en de Hema bieden geregeld goedkope omafietsen aan. Rond de 200 euro, met alles erop en eraan. Maar zijn het barrels of buitenkansjes?

Radar test vijf budget-omafietsen door een fietsdeskundige, 3 brugklassers en 5 crossfietsers. De omafietsen hebben een maximale prijs van 250 euro. Een aantal fietsen waren tijdelijk in de aanbieding. Op nummer 1 in de Radar omafietsentest. Die van de HEMA. Een degelijk, robuust uiterlijk. Leuke details. Volledig.

De testuitslag:

Nr Merk / Winkel Prijs Beoordeling
1 HEMA On the Road met slot €210,00 8
2 Halfords Limit Classic 28" zonder slot €159,00 7
3 ADO Bike BSP 28" zonder slot €199,00 7
4 V&D Highlander met slot €139,00 7-
5 Karwei Ranger 28" met slot €149,00 6.5

Bron: Tros Radar, november 2009

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on PinterestEmail this to someone

Reacties zijn gesloten.